Förslag om återanvändning av läkemedel sågas

Både läkemedelsindustrin och Apoteket kritiserar det uppmärksammade västerbottniska förslaget om återanvändning av tidigare expedierade, återlämnade läkemedel.

21 mar 2002, kl 14:18
0

Annons

I början av februari skickade Västerbottens läns läkemedelskommitté in sitt kontroversiella förslag om återanvändning av tidigare expedierade läkemedel till Socialdepartementet (se LMV 3/02). Under vissa förutsättningar vill man att provkartor från tidigare oöppnade läkemedelsförpackningar som återlämnats till apoteken ska kunna delas ut till läkare inom öppen- och slutenvården. Dessa ska i sin tur kunna dela ut provkartorna gratis till patienter som ska inleda medicinering med det aktuella läkemedlet. Förslaget kom från allmänheten, sjukvården med flera i en pristävling som läkemedelskommittén ordnade våren 2001.


?Aningslöst förslag?


Förslaget får hård kritik från såväl industrin som apoteken.
? Man kan aldrig garantera att läkemedlet förvarats korrekt hos den förste kunden. Det är svårt att förstå att det är farmacevter som står bakom ett så aningslöst förslag, säger Håkan Mandahl, vice vd för Läkemedelsindustriföreningen.
Enligt en rundringning som Läkemedelsvärlden genomfört råder stor tveksamhet även på apoteken. Huvudargumentet på de flesta håll är att garantier för en tidigare korrekt förvaring av läkemedlet i fråga aldrig kan ges.

Enligt förslaget ska dock läkemedel som kräver kylförvaring aldrig kunna bli aktuella för återanvändning.
? Men man kan vända på resonemanget, en läkemedelsförpackning som inte ska förvaras kallt kan ha befunnit sig i kylskåpet eller i solen intill ett bilfönster. Tanken är nog god men förslaget verkar svårgenomförbart, säger Anna-Lena Gustafsson, chef på apoteket CW Scheele i Stockholm.


?Världsmästare på problem?


Jan-Erik Ögren, ledamot i Västerbottens läns läkemedelskommitté och en av initiativtagarna till förslaget, medger att kritiken till viss del är relevant.
? Men dagens läkemedel fungerar i Afrika också, där temperaturen ofta är uppemot 40 grader. Tyvärr framstår farmacevter ibland som världsmästare på att se problem istället för möjligheter, säger Jan-Erik Ögren.
Han hoppas på ett klartecken från Socialdepartementet ? som även bett några andra aktörer om synpunkter ? före sommaren.
? I så fall kan vi starta ett pilotprojekt i Skellefteå till hösten, säger Jan-Erik Ögren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng