Annons

Forskare varnar för thyroidmedicin

En av trettio kvinnor som behandlades med tiamazol tidigt i graviditeten födde barn med skador enligt en dansk studie.

22 jan 2014, kl 11:32
0

Annons

Att tiamazol kan orsaka fosterskador är känt sedan tidigare. Men enligt den danska tidskriften Dagens Pharma har läkare ansett att risken är försvinnande liten om man byter till annan medicinering under första trimestern.

Forskare vid Aalborg universitet menar nu att det inte är nog säkert.
– Vår undersökning tyder på att risken inte är så liten som man hittills trott. En av 30 gravida som får standardbehandling med tiamazol tidigt i graviditeten har fött barn med skador orsakade av medicineringen, hävdar Peter Laurberg professor vid den endokrinologiska avdelningen på Aalborgs universitetssjukhus på universitetets hemsida.

I studien har forskarna analyserat data från över 800 000 födslar.

Peter Laurbergs råd till kvinnor med hög ämnesomsättning är att om möjligt avsluta tiamazolbehandling direkt när man blir gravid. Samtidigt varnar han för att helt sluta behandlingen, eftersom en obehandlad hypertyeros kan leda till bland annat för tidig födsel och graviditetsförgiftning.
Risken för allvarliga fosterskador är enligt forskarna koncentrerade runt den 6-10 graviditetsveckan.
– Om behandlingen avbryts inom den femte graviditetsveckan är risken för fosterskador mycket liten, säger Peter Laurberg.

Resultaten presenterades nyligen på danska Endokrinologiska föreningens årsmöte, den är den hittills största i sitt slag.
I Sverige är det ett knappt tusental kvinnor i fertil ålder som behandlas med tiamazol

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng