Annons

Forskare bojkottar tidskriftsförlag

Drygt 4000 forskare bojkottar Elsevier, ett av världens största förlag för vetenskapliga tidskrifter. De anser att förlaget stödjer lagförslag som i förlängningen blir ett hinder vetenskapligt samarbete.

6 feb 2012, kl 14:18
0

Annons

Bojkotten startade i början av året efter att matematikern Timothy Gowers publicerat ett blogginlägg där han kritiserade förlaget Elsevier för bland annat skyhöga prenumerationspriser och för att stötta amerikanska lagförslag som han anser blir ett hinder för fri vetenskaplig information.
Blogginlägget fick till resultat att en hemsida, TheCostOfKnowledge.com, upprättades på vilken forskare uppmanas att bojkotta förlaget.

Elsevier är ett holländskt
förlag som publicerar runt 2000 tidskrifter, bland de mest kända är den medicinska tidskriften Lancet. Förutom de höga prenumerationspriserna hävdar kritikerna att förlaget stöttar amerikanska lagförslag som i förlängningen kommer att hindra forskare från att göra sina studier tillgängliga för alla. Om till exempel lagförslaget The Research Works Act går igenom kommer arkiv som till exempel PubMed Central att tvingas släcka ned enligt de bojkottande forskarna.

Till dags dato
har drygt 4 000 forskare skrivit på uppropet, varav 200 på det medicinska området.
Förlaget avvisar kritiken.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng