Försenade lanseringar fall för USA-domstol

Den amerikanska högsta domstolen har beslutat pröva om läkemedelsföretag kan betala konkurrenter för att de inte ska sälja generiska produkter.

11 dec 2012, kl 11:04
0

Kan ägare av patenterade läkemedel betala generikaföretag för att försena lanseringen av de billigare kopiorna? Den heta potatisen har Högsta domstolen i USA beslutat ta tag i. Domstolens beslut kommer, menar analytiker, att få stor betydelse för det som kallas för ”pay for delay” eller ”omvänd betalning”.

Det fall Högsta domstolen beslutat ta upp är mellan amerikanska handelsmyndigheten, Federal Trade Commission, FTC, och några generikaföretag. FTC menar att generikaföretagen brutit mot konkurrenslagarna genom att acceptera att mot betalning, vänta med att marknadsföra kopior på Abbotts syntetiska testosteron Androgel.

Abbott betalar generikaföretagen 31-42 miljoner dollar om året för att inte börja sälja det generiska preparatet förrän 2015.

FTC har bekämpat den här sortens avtal sedan 2009, då man första gången tog testosteronprodukten till domstol. Men i underdomstolarna har handelsmyndigheten inte fått gehör för sina åsikter. Högsta domstolen förväntas komma med sitt avgörande under första halvåret 2013.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng