Annons

Försäljningen av receptfritt ökar i Sverige

Receptfria läkemedel ökar nu i försäljning både på apotek och i dagligvaruhandeln. Det visar försäljningssiffror för andra kvartalet i år från Apotekens Service AB.

25 aug 2010, kl 15:44
0

Annons

Apotekens försäljning av receptfria läkemedel ökade under andra kvartalet till 989 miljoner kronor jämfört med de 975 miljoner som de sålde för under första kvartalet. Samtidigt ökade även försäljningen utanför apoteken från 119 miljoner första kvartalet till 137 miljoner andra kvartalet.
– Det sammanlagda försäljningsvärdet av receptfria läkemedel har aldrig varit så högt, säger Max Wirén, läkemedelsanalytiker på Apotekens Service i ett pressmeddelande.

Siffrorna visar också att andelen receptfria läkemedel som säljs utanför apotek ökar något från 11 till 12 procent. Det är främst i livsmedelsaffärer och varuhus som de receptfria läkemedlen säljs utanför apoteken, de står för 84 procent av försäljningen medan bensinstationer står för 12 procent och resterande fyra procent säljs i kiosker, närbutiker och via internet.

Föga förvånande är det främst smärtstillande läkemedel, nikotinersättningsmedel och näsdroppar som säljer utanför apoteken, de grupperna står för närmare 90 procent av försäljningen.
Kvaliteten på statistiken är dock långt ifrån perfekt. Endast drygt 70 procent av alla försäljningsställen har rapporterat in sin försäljning för andra kvartalet och Apotekens Service AB vet inte om den rapporterade försäljningen omfattar moms eller inte.