Förlorat luktsinne åter med kortison

Behandling med kortisontabletter hjälper ofta patienter som förlorat luktsinnet på grund av inflammation. Operation gav ingen ytterligare förbättring av luktsinnet.

9 jun 2004, kl 11:18
0

Annons

En ny avhandling från Karolinska Institutet visar att tio dagars kombinerad behandling med kortisontabletter och kortisonspray gav en påtaglig förbättring av luktsinnet.
Polyper i näsan och bihålor visar sig bland annat som nästäppa, snuva och ofta bortfall av luktsinnet. Patienter med näspolyper beskriver många gånger luktsinnesförlusten som det värsta symtomet. Sjukdomen behandlas medicinskt med kortisonpreparat eller kombinerat med kirurgi.
Ebba Hedén-Blomqvist har i sitt avhandlingsarbete jämfört effekten av olika behandlingsalternativ på luktsinnet. Resultaten visar att operation av polyper gav signifikant mindre nästäppa, jämfört med enbart medicinsk behandling, men det gav inte någon ytterligare förbättring av luktsinnet.

En slutsats är därför att om nästäppa är huvudsymtomet hos patienter med näspolyper så rekommenderas kirurgisk behandling. Om däremot luktnedsättning är huvudsymtomet, tillför kirurgisk behandling i normalfallet inte någon ytterligare förbättring.
En annan studie har undersökt hur luktsinnesförlust påverkar patienternas livskvalitet och resultaten visar att patienter som drabbas av luktnedsättning kan uppleva en påtaglig försämring av livskvaliteten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng