Annons
Företag som erbjöd hjälp att tolka röntgenbilder fälls

Företag som erbjöd hjälp att tolka röntgenbilder fälls

Enligt IGN kan ett gratiserbjudande om en tjänst, som normalt bekostas av sjukvården, tolkas som en donation.

21 jun 2022, kl 10:11
0

I en annons marknadsförde läkemedelsföretaget UCB Pharma en experttjänst där läkare kunde få hjälp att tolka röntgenbilder från patienter med misstänkt axial spondylartrit, en inflammatorisk ryggsjukdom.

Tjänsten innebar att läkaren laddade upp röntgenbilder, tillsammans med en beskrivning av patientens symptom, på den aktuella plattformen. Informationen granskades sedan av två experter som gav sitt utlåtande om huruvida symtomen och bilderna tydde på att patienten hade axial spondylartrit. På plattformen stod ingenting om kostnader för användaren.

Informationsgranskningsnämnden, IGN, konstaterar att den konsultation som plattformen erbjöd vanligtvis sker inom sjukvården och betalas av huvudmannen. ”Att bekosta en tjänst som normalt skulle ha bekostats av huvudmannen är enligt IGN att betrakta som likställt med en donation”, skriver nämnden i beslutet. Enligt läkemedelsbranschens etiska regelverk får donationer endast ges till forskning och utveckling, och inte till hälso- och sjukvårdens ordinarie verksamhet.

I sitt svar framförde UCB Pharma att det handlade om en utbildningsplattform som, förutom expertrådgivningen, även innehöll utbildningsmaterial och webinarier. Dessutom anser företaget att tjänsten inte ska ses som en donation utan snarare som medicinsk vidareutbildning.

IGN håller med om att tjänsten kan ha ett utbildningsvärde, men bedömer ändå att den inte uppfyller kraven i regelverket. Företaget måste därför betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Företaget har tidigare fällts av IGN för att ha erbjudit ett stipendium till sjukvårdspersonal. Stipendiet innebar att företaget bekostade mottagarens medverkan i en virtuell kongress där den ordinarie avgiften var 250 euro.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng