Får behålla legitimationen trots misshandel
Foto: Istock

Får behålla legitimationen trots misshandel

Högsta förvaltningsdomstolen anser att det finns skäl att låta en brottsdömd receptarie behålla sin legitimation.

21 jun 2022, kl 08:56
0

Högsta förvaltningsdomstolen låter i ett aktuellt beslut en apoteksanställd receptarie ha kvar sin yrkeslegitimation trots en misshandelsdom. Domstolen sätter därigenom punkt för ett rättsfall som vandrat genom många instanser under flera år.

Högsta förvaltningsdomstolen anser visserligen att receptarien begått ett brott som skulle kunna leda till indragning av legitimationen. Men bland annat eftersom det gått så lång tid sedan brottet begicks anser domstolen att det ändå finns skäl att avstå från att dra in legitimationen.

Misshandel vid sex tillfällen

Det hela började 2016 när receptarien misshandlade sin dåvarande sambo vid sex tillfällen. Det ledde till åtal, tingsrättsdom, överklagande och därefter en hovrättsdom. Hovrätten dömde receptarien för misshandel och ringa misshandel till fängelse i fyra månader.

Med anledning av detta begärde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att Hälso- och sjukvårdsnämnden skulle återkalla receptariens yrkeslegitimation. Så blev det också. Nämnden drog in legitimationen eftersom brottet var förtroendeskadande. Enligt patientsäkerhetslagen kan legitimationen dras in om en legitimerad yrkesutövare begår allvarliga brott som är ägnade att påverka förtroendet för denne.

Receptarien överklagade dock detta beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm och fick rätt där. Förvaltningsrätten ansåg inte att misshandeln varit allvarlig brottslighet och upphävde återkallandet.

Många instanser

Denna gång var det Ivo som överklagade. Ivo vände sig till Kammarrätten i Stockholm som var av en annan uppfattning än den förra domstolen. Kammarrätten ansåg i stället att brottsligheten varit allvarlig och att legitimationen skulle återkallas.

I det sista steget överklagade receptarien kammarrättsdomen till Högsta förvaltningsdomstolen som nu avgjort saken. Högsta förvaltningsdomstolen håller i sin dom med de instanser som ansåg att brotten var allvarliga och skadliga för andras förtroende för receptarien i dennas yrkesutövning.

Men, resonerar domstolen, det finns särskilda skäl att ändå avstå från att dra in legitimationen. Till dessa skäl hör att det nu hunnit gå lång tid sedan brotten och fängelsestraffet och att receptarien under denna tid har jobbat kvar på apoteket. Det innebär att arbetsgivaren har förtroende för receptarien som inte heller åtalats för några nya brott. Domstolens sammanvägda bedömning blir därför att receptariens yrkeslegitimation inte ska återkallas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng