Fälls för stipendium till sjukvårdpersonal

Fälls för stipendium till sjukvårdpersonal

Ett globalt läkemedelsföretag överträdde de regler som gäller i Sverige om sponsring och stipendier.

12 okt 2021, kl 10:56
0

Informationsgranskningsnämnden, IGN, fäller det globala läkemedelsföretaget UCB Pharma AB för en överträdelse av läkemedelsbranschens etiska regelverk. UCB marknadsför läkemedel på den svenska marknaden och har som medlem i Läkemedelsindustriföreningen åtagit sig att följa detta regelverk.

Fällningen handlar om ett stipendium som företaget erbjuder hälso- och sjukvårdspersonal inom dermatologi och reumatologi i ett flertal länder, bland andra Sverige. Stipendiet innebär att UCB bekostar mottagarens medverkan i en virtuell kongress där den ordinarie avgiften är 250 Euro.

Det svenska etiska regelverket förbjuder dock läkemedelsföretag att sponsra vårdpersonals ”ordinarie verksamhet, deltagaravgifter samt resor och logi”. Och när det gäller stipendier får företag inte dela ut dem för resor eller deltagande i kongress.

I sitt svaromål förklarar de Sverigeansvariga inom UCB att de försökt kommunicera de svenska reglerna till de ansvariga för marknadsföringen av stipendiet. De skriver vidare att de nu undersöker varför detta inte gav genomslag i den slutliga stipendietexten.

UCB medger att stipendiet innebar en överträdelse av regelverket och ber om ursäkt för denna.

IGN konstaterar i sitt beslut att företagets ombud i Sverige är ansvarigt för att reglerna följs och beslutar om en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng