För tidigt född fick insulin i stället för Heparin

För tidigt född fick insulin i stället för Heparin

Händelsen inträffade på ett sjukhus i Västra Götaland och har anmälts som allvarlig vårdskada.

21 aug 2017, kl 09:40
0

Annons

Det nyfödda barnet, som var fött i vecka 35, vårdades på en neonatalavdelning inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen, på grund av lågt blodsocker vid födseln.

Barnet fick glukosdropp och bröstmjölk. Dessutom gavs ett spoldropp med blodförtunnande Heparin i en artärnål, för att hålla den öppen.

Blodsockernivåerna stabiliserades dock inte som förväntat och efter provtagning visade det sig att insulinnivåerna var kraftigt förhöjda. En central venkateter med nya aggregat och infusioner sattes då in, varefter värdena började normaliseras.

Enligt vårdgivaren, som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som allvarlig vårdskada, är det troliga att barnet av misstag fick insulinblandning i stället för Heparinblandning i spoldroppet. Barnet vårdades cirka en vecka på sjukhus innan hen skrevs ut.

Ivo menar att vårdgivaren har utrett händelsen tillräckligt och vidtagit nödvändiga åtgärder, och avslutar därmed ärendet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng