Annons

Följsamhet minskar dödlighet

Förbättrad följsamhet till tamoxifen skulle minska de brittiska dödsfallen i bröstcancer med drygt 400 om året.

10 sep 2013, kl 09:58
1

Annons

Forskarna har följt upp 1263 kvinnor i Skottland som insjuknade i bröstcancer mellan 1993 och 2000 och behandlades med tamoxifen.

Resultaten visade att totalt 354 kvinnor fick ett återfall i sjukdomen och 504 kvinnor dog.475 av kvinnorna hade låg följsamhet till behandlingen, det vill säga de följde bara läkemedelsbehandlingen till 80 procent. Det visade sig vara förknippat med en drygt 50 procentig minskad tid till återfall i sjukdomen.

Enligt studien var också sämre följsamhet kopplat till betydligt högre sjukvårdskostnader per patient och en förlust av 1,12 kvalitetsjusterade levnadsår.Forskarna konstaterar att interventioner för att öka följsamheten över hela femårsperioden, som är behandlingstiden, skulle vara mycket kostnadseffektiv.
Drygt 16 000 kvinnor hämtade ut ett recept med tamoxifen i Sverige förra året.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Som patient måste jag säga att för många av oss som äter preparatet är var dag en kamp mot biverkningarna!
    Vallningar var 30:e minut som är så kraftiga att svetten rinner på kroppen (ansikte, nacke, mellan brösten armar, mage, rygg och t.o.m på underbenen) och innan vallningen når sin kulm känns det lite som ?panik? i kroppen. Humörsvängningar som liknar PMS gör att livet inte är lekande lätt Att sedan konstatera att vikten ökar 10 till 15 kg. jag kan förstå att följsamheten att ta detta preparat inte är 100%!
    Varm och något rund