Flickor med diabetes ofta överviktiga

Unga med typ 1-diabetes väger ofta mer än jämnåriga utan diabetes och det gäller särskilt flickor. I en avhandling vid Uppsala universitet, institutionen för kvinnor och barns hälsa, hävdar Stefan Särnblad att kostrådgivning och läkemedel som ökar insulinkänsligheten kan minska risken för framtida komplikationer. Stefan Särnblad menar att vid dålig metabolisk kontroll hos ungdomar med […]

21 apr 2004, kl 11:07
0

Annons

Unga med typ 1-diabetes väger ofta mer än jämnåriga utan diabetes och det gäller särskilt flickor. I en avhandling vid Uppsala universitet, institutionen för kvinnor och barns hälsa, hävdar Stefan Särnblad att kostrådgivning och läkemedel som ökar insulinkänsligheten kan minska risken för framtida komplikationer.
Stefan Särnblad menar att vid dålig metabolisk kontroll hos ungdomar med typ 1-diabetes kan behandling med metformin övervägas. Resultaten visar att sådan tilläggsbehandling förbättrade den metabola kontrollen och ökade känsligheten för insulin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng