Annons
Fler ska få bättre behandling med nya riktlinjer
Foto: iStockphoto

Fler ska få bättre behandling med nya riktlinjer

Fler patienter sjuka i MS och Parkinson ska få tillgång till avancerad behandling och personal med stor erfarenhet av sjukdomarna, enligt nya riktlinjer.

2 feb 2016, kl 09:59
0

Annons

Socialstyrelsen har för första gången tagit fram nationella riktlinjer för multipel skleros, MS och Parkinsons sjukdom.

Tomas Olsson är professor i neurologi och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att de nya riktlinjerna ger fler sjuka patienter tillgång till avancerad behandling.

– Hela skriften visar på revolutionen i möjligheten att behandla MS. I riktlinjerna radas alla behandlingar vi nu har tillgängliga vid MS upp. De har ökat enormt senaste åren och det gör att det finns mycket större möjligheter att effektivt behandla MS, säger han.

MS anses vara den vanligaste orsaken till neurologisk funktionsnedsättning på grund av sjukdom bland unga vuxna. Vanligtvis insjuknar personer som är mellan 20 till 45 år och i Sverige har omkring 17 500 personer MS. Behandlingen är inriktad både på att förhindra skadliga inflammationer och på att lindra konsekvenser av olika symtom.

– Bekymret har varit att det finns så många behandlingar att det kan vara svårt att till varje enskild patient bedöma vad som är den bästa behandlingen för den. Ett generellt problem är att man i början av MS inte vet hur svår sjukdomen blir. Det finns lindriga, måttliga och svåra typer av sjukdomen, säger Tomas Olsson.

Det finns effektiva behandlingar, men de har lite högre risker vilket gör att man ofta använder preparat med lite lägre risknivå först. Därefter följs patienten kliniskt och med magnetkamera så att läkaren snabbt kan trappa upp behandlingen till mer effektiva läkemedel om det behövs.

Vid både MS och Parkinson är det viktigt med uppföljning av sjukdomarnas utveckling och behandlingens effekt. I de centrala rekommendationerna finns återkommande kontroller med undersökning av läkare med betydande erfarenhet av sjukdomen minst en gång om året vid MS och minst två gånger om året vid Parkinson.

Vad betyder en bättre anpassad läkemedelsbehandling för patienterna?

– Det betyder oerhört mycket. Man kan hämma sjukdomen nästan totalt om man är noggrann, följer patienterna och sätter in den mest adekvata behandlingen. På sikt tror jag att man kommer att kunna leva ett normalt liv med MS, säger Tomas Olsson.

Fakta om MS och Parkinson

Vid Multipel Skleros angriper immunsystemet den egna nervvävnaden och områden i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet, drabbas av återkommande inflammationer. Detta orsakar störningar av neurologiska funktioner. Vilken del av kroppen som berörs beror på var den aktuella inflammationen sitter.

Parkinsons sjukdom förstör nervceller som tillverkar dopamin, en signalsubstans som skickar signaler mellan hjärncellerna. Detta leder till att hjärnan får svårare att styra kroppens rörelser. Parkinson kännetecknas bland annat av minskad rörlighet, muskelstelhet, skakningar och balanssvårigheter, men det finns även ett stort antal andra icke-motoriska symtom.

Källa: Socialstyrelsen

Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Osäkert med långtidseffekt av SGLT2-inhibitorer
Nästa artikel SKL – vården ska bidra till klinisk forskning