Fler särläkemedel i prövning

Antalet kliniska prövningar i Sverige har slutat att minska och för vissa grupper av läkemedel har de ökat senaste året. Det framgår av Lifs medlemsundersökning.

22 maj 2014, kl 09:56
0

Liksom i tidigare rapporter framgår det även av branschorganisationen Lifs senaste medlemsenkät att tappet i kliniska prövningar i Sverige har stannat upp. De senaste åren har de legat på en stabil nivå enligt enkäten.

Däremot har antalet stora kliniska prövningar minskat vilket enligt Lif beror på att läkemedelsföretagen är inriktade på skräddarsydda behandlingar med mindre patientgrupper.
Positivt är att antalet prövningar med särläkemedel har ökat. Enligt Lifs sammanställning ökade antalet protokoll från 14 till 80 och antalet deltagande patienter från 67 till 248 mellan 2012 och 2013.

Flest prövningar görs vid de stora sjukhusen och 80 procent av dem bedrivs vid universitetssjukhusen och i storstadsregionerna. Stockholm har flest prövningscenter, 128 stycken, följt av Region Skåne med 83 och Västra Götaland med 70 stycken.

Lif gör varje år en enkät bland sina medlemmar för att få en bild av läget inom företagens forskning och utveckling.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng