Annons

Fler förgiftade med paracetamol i butik

Läkemedelsverket har inte ändrat åsikt utan anser att paracetamol bara ska säljas på apotek.

27 jan 2015, kl 12:06
2

Annons

Läkemedelsverket ser ett tidsmässigt samband mellan att paracetamol började säljas i detaljhandel och antalet förgiftningsfall.

Det finns ett tidsmässigt samband mellan den ökade tillgängligheten av paracetamol och en ökning av antalet förgiftningsfall, visar Läkemedelsverket i det kompletterade underlag myndigheten nu tagit fram när det gäller förslaget att paracetamol i tablettform bara ska säljas på apotek.

– Vi står fast vid att paracetamol i tablettform inte längre ska säljas i detaljhandeln, säger Rolf Gedeborg som är ämnesområdesansvarig på Läkemedelsverket.

Sedan 2000 har förgiftningsfallen med paracetamol dubblerats, 2013 beräknades de till fler än 1500.

– Det finns ett tidsmässigt samband mellan den ökade tillgängligheten från 2009 då paracetamol började säljas i detaljhandel och det trendbrott vi ser med en 40-procentig ökning av antalet förgiftningsfall från 2009 till 2013, säger Rolf Gedeborg.

Försäljningen av receptfritt paracetamol har inte ökat under perioden, utan vad som skett är en växling från försäljning i apotek till detaljhandel. Enligt Rolf Gedeborg står apoteken idag för cirka 60 procent av den receptfria försäljningen.

– Och vi menar att det är försäljningen i detaljhandeln som påverkat ökningen av förgiftningsfall. Vi vet från forskning att tillgänglighet har betydelse för självskadehandlingar som har inslag av impulshandling.
Men understryker Rolf Gedeborg:
– Det är inte paracetamol som är orsak till självskadehandlingen, utan tabletten är ett verktyg. Det finns en bakomliggande ohälsa. 

Det kompletterade underlaget är ett svar på den kritik från industrin som rapporten fått.  I det här underlaget har förgiftningsfall identifierats med serumnivåbestämningar av paracetamol från 20 landsting, totalt drygt 68 000 enskilda provsvar. Resultatet tyder på en ökning av förgiftningsfallen med cirka 40 procent sedan 2009.

Däremot syns ingen förändring i antalet dödsfall, som är 10 -20 per år det senaste decenniet.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Är det inte en risk att ha kvar försäljningen av endast de antiinflammatoriska värktabletterna och inte paracetamol värktabletterna i detaljhandeln.

    Borde inte Läkemedelsverket dra tillbaka all försäljning av värktabletter från detaljhandeln till apotek för att inte få ett nytt problem med biverkningar från en överanvändning av de antiinflammatoriska värktabletterna.

    Val av värktablett kräver rådgivning och jag anser därför att alla olika preparat som är värktabletter endast bör få säljas på apotek.

  2. Håller med Maria, särskilt eftersom antiinflammatoriska kan vara farliga i helt normala doser för många patienter. Samtidigt är det svårt att ta tillbaka “rättigheter” utan ramaskri. Kanske vore en lösning Mycket små förpackningar (tex två tabletter) med värktabletter?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng