Annons

Fett påverkar hjärtat innan det ger diabetes

Fett inlagras i hjärtat hos personer med förstadier till diabetes redan
innan symtom på diabetes kan konstateras. Det visar en studie som
använt en ny metod för att undersöka hjärtat. Därmed ifrågasätts den
gamla tesen om att diabetes orsakar hjärtsjukdom.

12 sep 2007, kl 13:08
0

Tidigare forskning har visat att fett lagras in i hjärtat hos personer med hjärtsvikt eller typ 2-diabetes, men man har inte vetat om fettinlagringarna uppträder före eller efter diabetes har utvecklats.
Utmaningen var att hitta ett sätt att få en stillbild av det humana hjärtat. Hjärtat slår, personen andas och magnettomografikameran är väldigt känslig för rörelser. Därför måste forskarna hitta ett sätt att frysa bilden av hjärtat.
I tidskriften Circulation beskriver Lidia Szczepaniak vid University of Texas Southwestern Medical Center den nya tekniken som bygger på ett dataprogram som omvandlar hjärtats rörliga bilder från magnettomografin till stillbilder.

Med hjälp av metoden undersökte hon bilder av hjärtat från smala och feta personer med normalt blodsocker, feta personer som börjat visa förhöjda sockernivåer och feta personer med konstaterad typ 2-diabetes. Förutom upptäckten att fettinlagringar i hjärtat föregår diabetes såg forskarna att personer med onormal sockermetabolism hade signifikant mer fettansamlingar i sina hjärtan än personer med normalt blodsocker oavsett kroppsvikt.

Studien visade att graden av fettinlagring i hjärtat var orelaterad till mängden fett i blodkärl och lever, vilket visar att mätning av någon av dessa faktorer inte kan förutsäga ansamling av fett i hjärtat. Däremot såg forskarna ett samband mellan fett i hjärtat och graden av fett runt magen.
Det är viktigt att identifiera fettinlagringar i hjärtceller eftersom dessa   celler inte kan repareras när de en gång har dött. Förhöjd mängd fett i hjärtat kan sakta ta död på organet, poängterar forskarna.
Den nya metoden kan användas för att utvärdera effekten av olika behandlingar som syftar till att sänka mängden fett i hjärtat liksom för att screena riskpatienter.