"Felaktig bild av läkemedlets väg"

I Läkemedelsvärlden nr 4/04 finns en artikel av Fredrik Hed baserad på intervjuer med fyra företrädare för läkemedelsindustrin. Bland annat står följande: "Men samtidigt är det en brist i systemet att LFN fattar beslut om subventionering för ett läkemedel, baserat på positiva hälsoekonomiska data, men att läkemedlet kanske sedan ändå inte rekommenderas av läkemedelskommittéerna och […]

21 maj 2004, kl 11:42
0

Annons

I Läkemedelsvärlden nr 4/04 finns en artikel av Fredrik Hed baserad på intervjuer med fyra företrädare för läkemedelsindustrin. Bland annat står följande: "Men samtidigt är det en brist i systemet att LFN fattar beslut om subventionering för ett läkemedel, baserat på positiva hälsoekonomiska data, men att läkemedlet kanske sedan ändå inte rekommenderas av läkemedelskommittéerna och aldrig kommer i kliniskt bruk."

Artikeln är illustrerad med ett flödesschema som sägs visa "Läkemedlets väg till patienten – den svenska modellen". Där framställer man det som om varje läkemedel tvingas passera läkemedelskommittéernas nålsögon för att överhuvudtaget nå förskrivaren. Det är en grov missuppfattning av hur det går till när en förskrivare ordinerar ett läkemedel.

Efter många års arbete som allmänläkare har jag erfarit att det är via helt andra kanaler som den övervägande mängden impulser att förskriva ett nytt läkemedel kommer.

Peter Rosenberg
Familjeläkare, Gävle
Läkemedelskommittén Gävleborg

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng