Annons

Fel tid för höjning av frikort

Att höja frikortsgränsen för läkemedel till årsskiftet är en mycket illa vald tidpunkt. Det anser Sveriges Apoteksförening.

12 aug 2011, kl 13:40
0

Socialdepartementet vill till årsskiftet höja frikortsgränsen för läkemedel från 1 800 kronor till 2 200 kronor. Enligt förslaget som varit ute på remiss under sommaren ska också högkostnadsskyddet för läkarbesök höjas från nuvarande 900 kronor till 1 100 kronor.

Sveriges Apoteksförening
anser att tidpunkten för höjningen av frikortsgränsen för läkemedel vara synnerligen illa vald; av två skäl.
Det första är hamstringseffekten.
? Vi vet att när man gör den här typen av förändring eller snarare försämring leder det alltid till jättehamstring, något man glömmer från beslutsfattarnas sida, säger Johan Wallér, vd för branschorganisationen.
Att då införa förändringen januari innebär att kundtrycket under jul, som även normalt är högt den tiden, kommer att öka ytterligare, menar organisationen. Och det kan innebära risker för patientsäkerheten, varnar man.

Det andra skälet
är att högkostnadsbasen kommer att behöva justeras två gånger.
? Den håller på att uppdateras, men ska förändringarna i högkostnadsskyddet implementeras till årsskiftet måste man införa dessa i den gamla versionen först, vilket är rent slöseri, säger Johan Wallér.