Annons
FDA överväger covidvaccin till barn under 5 år

FDA överväger covidvaccin till barn under 5 år

Amerikanska FDA prövar en ansökan om nödgodkännande för de yngsta från Pfizer/Biontech.

2 feb 2022, kl 13:47
0

Läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech har ansökt om nödgodkännande i USA av covidvaccinet Comirnaty för barn i åldrarna 6 månader – 4 år. Ansökan gäller vaccinering med två doser av vaccinet.

Sedan tidigare är detta vaccin i USA godkänt från 5 år och uppåt.

Företagen ansöker på uppmaning av läkemedelsmyndigheten FDA. Detta trots att två vaccindoser i en klinisk studie gav det önskade immunsvaret bara i delar av den aktuella åldersgruppen.

Pfizer och Biontech har meddelat att de går vidare och utvärderar effekten av tre doser för barn i dessa åldrar. Men ansöker nu ändå om nödgodkännande för två doser. Enligt New York Times ligger förklaringen sannolikt i den explosionsartade spridningen av omikronvarianten, även bland små barn. På grund av den anser FDA att det brådskar att starta vaccineringen av de yngsta, menar tidningen.

FDA skriver också i ett pressmeddelande att Omikronvågen gör det till en prioritet att få fram ett säkert och effektivt covidvaccin även för barn under 5 år.

Den 15 februari kommer den rådgivande kommittén inom FDA att ha ett möte för att diskutera ansökan. Mötet kommer att vara offentligt och livestreamas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng