Annons
FDA kräver varning för diabetesläkemedel

FDA kräver varning för diabetesläkemedel

Studier visar fördubblad risk för tå- och fotamputation med läkemedlet kanagliflozin.

17 maj 2017, kl 09:32
0

Annons

Som Läkemedelsvärlden.se rapporterade tidigare i år, finns en ökad risk för amputationer vid användandet av diabetesläkemedlet kanagliflozin, med produktnamnet Invokana. Läkemedlet tillhör en grupp som kallas natrium-glukos-co-transportör-hämmare (SGLT2-hämmare) och fungerar genom att hämma njurarnas reabsorption av glukos, så att mer glukos lämnar kroppen med urinen.

Redan medan studier pågick sågs den ökade risken, som ledde till att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC gick ut med en varning. Studierna som nu är avslutade visar att risken för amputation av del av fot eller tå är dubbelt så hög med kanagliflozin som vid placebobehandling. Även amputationer vid knäet drabbade patienter som fått läkemedlet.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kräver nu att läkemedelsförpackningarna ska få en ruta med varningstext, en så kallad Boxed Warning, vilket är en varningstext av högsta graden.

Läkare som skriver ut kanagliflozin bör först utreda varje patients predisponering, det vill säga riskfaktorerna för amputation, som till exempel om patienten har fotsår, neuropati eller om hen har amputerats tidigare, skriver FDA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng