FDA godkänner Avastin mot bröstcancer

Amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt Avastin för behandling av bröstcancer. Myndigheten går därmed emot ett beslut från sin rådgivande kommitté i december.

25 feb 2008, kl 11:36
0

När FDA:s expertpanel värderade Avastin (bevacizumab) på ett möte i december förra året, röstade panelen för ett nej till godkännande med fem röster mot fyra. Men myndigheten begärde in ytterligare data från företaget, och i slutet av förra veckan kom beskedet att Avastin godkänns för behandling av bröstcancer hos kvinnor där cancer har spridit sig till andra organ. Godkännandet gäller för behandling med Avastin i kombination med paklitaxel.

Anledningen till att experterna är splittrade i frågan om Avastin mot bröstcancer är att ingen studie hittills kunnat visa på förlängd överlevnad. Den studie som ligger till grund för godkännandet har kunnat visa på minskad tumörtillväxt. I snitt fördröjde Avastin spridningen av cancern med 5,5 månader.

Expertpanelen som röstade nej i december gjorde det med motiveringen att de positiva effekterna från Avastin inte var tillräckligt starka för att motivera de kraftiga biverkningarna i form av högt blodtryck och för tidig död.

I Europa är Avastin godkänt för behandling av koloncancer, lungcancer, njurcellscancer och metastaserad bröstcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng