Farligt läkemedelsavfall utreds

För att öka insamlingen av läkemedelsavfall ska Naturvårdsverket hålla i en utredning om utökat producentansvar. Det kan innebära att apoteken också ska ta emot farligt avfall.

29 jan 2013, kl 12:38
0

Annons

Naturvårdsverket ska utreda utökat producentansvar för läkemedel

Idag har apoteken skyldighet att ta emot överblivna läkemedel från allmänheten. Undantaget är det som klassas som farligt avfall och farliga läkemedel, det vill säga skärande och stickande avfall samt cytostatika och cytotoxiska läkemedel.

– Det har apoteken inte skyldighet att ta emot idag, säger Staffan Castensson, på Läkemedelsverket. Han kom i höstas med en utredning om hur man ytterligare ska kunna minska kassationen av läkemedel.

– Under monopoltiden lyckades vi få till stånd att även det som klassades som farligt avfall fick lämnas in på apoteken. Men det ingår inte i den förordning som nu reglerar apotekskedjornas ansvar.

Att minska läkemedels påverkan på miljön är också en av punkterna i den nationella läkemedelstrategin. I den är målet att höja insamlingsgraden till 80 procent, idag är den cirka 70 -75 procent.

– Och ska man uppnå det, då måste man göra insamlandet ännu enklare, konstaterar Staffan Castensson.

Idag ska en kommunmedborgare som uppträder miljöriktigt lämna in det farliga läkemedelsavfallet på kommunernas återvinningscentraler.

– Men det är inte otillåtet för en medborgare att lägga det i soporna, även om det miljömässigt och ur arbetsmiljösynpunkt är problematiskt, säger Staffan Castensson.

Utredningen om producentansvaret ska nu titta på konsekvenserna om man ålägger apotekskedjorna att också ta emot det farliga läkemedelsavfallet. Den ska vara klar senast den 21 oktober i år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng