Annons
Nytt godkännande gör Keytruda till förstahandsval

Nytt godkännande gör Keytruda till förstahandsval

PD1-hämmaren får utökad indikation vid behandling av lungcancer efter beslut i EU-kommissionen.

1 feb 2017, kl 13:49
0

Annons

Läkemedlet Keytruda med den aktiva substansen pembrolizumab har godkänts som förstahandsbehandling av metastaserad icke-småcellig lungcancer. Godkännandet gäller behandling av vuxna patienter med ett PD-1L-uttryck över 50 procent och som saknar mutationer i generna EFGR och ALK. Detta efter ett beslut i EU-kommissionen.

Den aktiva substansen pembrolizumab är en monoklonal antikropp som binder till och blockerar interaktionen mellan receptorn PD-1 och dess ligander PD-L1 och PD-L2. Eftersom PD-1 stänger av aktiviteten i immunförsvarets T-celler innebär en blockering av receptorn ett mer aktivt immunförsvar, som kan söka upp och förstöra cancercellerna.

Beslutet grundar sig på en studie med cirka 1 000 patienter med lungcancer som alla genomgått minst en kemoterapibehandling och vars tumörer producerade PD-L1. I patientgruppen med högt PD-L1-uttryck och som behandlades med pembrolizumab var överlevnaden cirka 40 procent högre än i gruppen som behandlades med cytostatikan docetaxel, 15 månader jämfört med 8 månader.

Det nya godkännandet innebär också att pembrolizumab kan användas som monoterapi i avancerad eller metastaserad icke-småcellig lungcancer hos patienter med lägre PD-L1-uttryck och som fått minst en behandlingsomgång med cytostatika.

I EU är pembrolizumab sedan tidigare godkänt för behandling av vuxna patienter med avancerat malignt melanom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng