Annons
Fälls för miss i information om läkemedel mot akne

Fälls för miss i information om läkemedel mot akne

Företaget visade en bild på en ung kvinna men skrev inte att preparatet inte får användas vid graviditet.

24 jan 2022, kl 09:15
0

Annons

Läkemedelsföretaget Galderma producerade ett bokningsbrev om ett läkemedel mot akne. Det handlade om produkten Aklief (trifaroten), en retinoid för utvärtes behandling av svår akne i ansiktet och på bålen hos patienter från tolv års ålder.

”Jag vill gärna träffa er för att närmare presentera hur Aklief kan hjälpa era patienter i kampen mot akne. Kontakta mig på mail eller telefon för att boka ett möte – digitalt eller på din klinik”, står det i brevet. Det illustreras med bilden av en ung kvinna som är i full färd med att utöva någon racketsport.

Företaget sände ett så kallat pliktexemplar av bokningsbrevet till informationsgranskningsnämnden, IGN. Nämnden reagerade mot dess utformning. Detta eftersom det ingenstans i texten står att läkemedlet varken ska användas av gravida eller av kvinnor som planerar att bli gravida.

Läkemedel mot akne kontraindicerat

Detta står däremot i läkemedlets produktresumé. Liksom alla retinoidpreparat är Aklief kontraindicerat vid graviditet och planerad graviditet på grund av oklarheter kring missbildningsrisker.

Företaget framhöll i sitt yttrande att brevets målgrupp är hudläkare. Denna yrkesgrupp är enligt yttrandet väl förtrogen med vad som gäller för retinoider och graviditet: ”Hade materialet varit riktat mot patienter hade det varit annorlunda, men i ett material riktat mot dermatologer anser vi inte att denna varning är nödvändig.”

Men IGN håller inte med utan fäller i sitt beslut företaget för överträdelse av läkemedelsbranschens etiska regelverk. IGN menar att bilden i bokningsbrevet visar att unga kvinnor är en viktig målgrupp för produkten och att det därför är extra viktigt att denna information finns med i brevet.

Företaget hann lägga till graviditetsvarningen innan bokningsbrevet skickades ut, men åläggs ändå att betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng