Annons

Facket nöjt med första styrelsemötet

I veckan träffades Apoteket AB:s nya styrelse för ett första
möte. Ordförande Christer W Jansson är förtegen om vad som sades men
från Farmaciförbundet är man nöjd.

22 okt 2009, kl 12:02
2

Annons

Den 21 september fick styrelsen för Apoteket AB avgå under ganska dramatiska omständigheter. De krav på ägarförhållanden och stand-stillperiod som moderbolaget OAB ställde på företaget uppskattades inte av den sittande styrelsen. Mitt i omstrukturering och pågående utförsäljningsprocess sparkade OAB hela den sittande styrelsen och tillsatte en ny. Under tisdag och onsdag denna vecka har den nya styrelsen haft sitt första möte.

Carina Jansson ordförande i Farmaciförbundet är förbundets representant och den enda person som sitter kvar från den förra styrelsen.
Hon är positiv till den första träffen.
– Det kändes väldigt bra och jag tycker vi fick en bra kontakt med styrelsemedlemmarna. Nu handlar det främst om att de sätta sig in i Apoteket AB och hur företaget fungerar, säger Carina Jansson.

Den nya ordföranden Christer W Jansson som till vardags är vd för Kapahl är förtegen vill inte uttala sig om vad som sades på mötet. Men enligt Carina Jansson handlar det mycket om omregleringen och att styrelsen nu ska sätta sig in i den omfattande processen.

Ingen av de nya styrelsemedlemmarna har farmacevtisk bakgrund vilket väckt en del kritik. Men enligt Carina Jansson kommer detta inte att vara ett problem.
– De nya styrelsemedlemmarna verkar mycket kompetenta och villiga att lära sig. Nu i ett första skede var det ingenting som märktes  att de inte har farmacevtisk bakgrund, säger Carina Jansson.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Några punkter som slår mig när jag läser artikeln:

  1. Hur kan man säga att bristen på farmaceutisk kompetens inte märks av när man inte har haft samma situation MED farmaceutisk kompetens att jämföra med?
  2. Är Carina Jansson, som är apotekstekniker (=ingen farmaceutisk universitetsutbildning alls) rätt person att uttala sig om värdet av farmaceutisk kompetens?
  3. Angående titeln; facket farmaciförbundet är självklart nöjda, eftersom de främst representerar tekniker men är farmaceutförbundet, facket som representerar farmaceuter, nöjda? Vad tycker exempelvis Apotekarsocieteten (de med högst farmaceutisk kompetens)?

  Summering: den starka kritiken mot total avsaknad av farmaceutisk kompetens i styrelsen för ett farmaceutiskt företag kommer inte dö ut för att en novis inte uttrycker någon oro i frågan.

 2. Jag vill gärna kommentera det här med farmacevtisk kompetens. Jag är nöjd eftersom vi arbetstagarrepresetanter har farmacevtiskt kompetens. Vi är två receptarier, en apotekare och så jag som är apotekstekniker. Jag har arbetat i över 40 år som apotekstekniker på apotek så någon kunskap bör jag väl ha. Du ska inte underskatta apoteksteknikernas kompetens.
  Jag har tidigare sagt att jag saknar någon i styrelsen som har anknytning till Hälso- och sjukvården, som jag hoppas att regeringen kompletterar med längre fram. Jag ville bara tala om i artikeln att jag är nöjd med styrelsen, men att det är svårt att veta endast efter ett möte som jag sa till reportern.