Annons

EU-satsning på äldres sjukdomar

Europas ledande forskare går nu ihop i en gemensam forskningsstrategi
för att öka kunskapen kring neurodegenerativa sjukdomar.

22 apr 2010, kl 14:15
0

I en satsning kallad för Joint Programme on Neurodegenerativ Disease, JPND, har 24 av EU:s medlemsländer enats om att ta ett grepp mot sjukdomar som drabbar den äldre befolkningen.  

I takt med en stigande ålder ökar risken för att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom och i Europa blir befolkningen allt äldre. Antalet personer över 65 år förväntas öka från dagens 16 procent till 25 procent år 2030. Att förstå orsakerna till varför dessa sjukdomar uppstår är viktigt och målet med JPND är tidigt ställda diagnoser, förbättrade behandlingar samt ökad livskvalitén hos de som drabbas.

Kostnaden för behandling av neurodegenerativa sjukdomar i Europa beräknades under 2006 vara runt 72 miljarder euro och speciellt Alzheimers sjukdom är särskilt kostsam för samhället då det krävs behandling under mycket lång tid.

I mitten av april hölls ett möte i Stockholm där 24 EU-länder tillsammans enades om att sträva efter de mål som arbetats fram i JPND. Detta ska ske med hjälp av en kommitté bestående av 15 stycken experter inom området. Inget enskilt medlemsland har resurser nog att lösa dessa frågeställningar på egen hand och Europakommissionen ska även bidra med nära 2 miljoner euro till denna satsning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng