Annons
EU överväger gemensam vaccinlösning

EU överväger gemensam vaccinlösning

Många länder i EU har inte köpt något vaccin mot H1N1. Med Sverige som drivande land pågår nu ett arbete för att få fram en lösning där EU göra en gemensam vaccinupphandling. Alternativet är att hitta ett sätt där
vissa länder kan ge andra länder av sitt vaccin.

10 sep 2009, kl 12:48
0

Annons

Vissa länder i Europa, som till exempel Sverige, har på förhand beställt stora mängder av vaccin i en händelse av en pandemi. Andra länder har köpt få doser och vissa ingenting alls. Det har lett till en situation där vissa länder i EU kan komma att ha överskott av vaccin och andra ingenting alls. Ett problem som man nu försöker komma runt genom EU-samarbete. Och i och med EU-ordförandeskapet har arbetsuppgiften landat på Sverige.
? Det här visade sig vara en fråga som behövde lösas och det pågår nu ett arbete på tjänstemannanivå för att se vilka olika lösningar som finns, säger Henrik Kjellberg, politisk sakkunnig hos Maria Larsson.

Bland annat undersöker man möjligheten att göra en gemensam vaccinupphandling till de länder som inte har något vaccin. Ett annat spår är att hitta former för att ett land med för mycket vaccin kan låta ett annat land överta en viss mängd.
? Men det här är krångliga processer. Det är många avtal som är skrivna mellan olika länder och det är inte självklart hur man ska lösa det, säger Henrik Kjellberg. Men ännu så länge är ambitionen att lösa det inom EU och inte att enskilda länder ska börja förhandla med varandra, säger Henrik Kjellberg.

Frågan ska diskuteras när EU:s hälsoministrar träffas den 12 oktober. Men vilket resultatet blir vill inte Henrik Kjellberg spekulera i.
? Det är för tidigt att spå något om det ännu.