EU flyttar inte medicinansvaret

Den nya EU-kommissionen tar till sig av kritiken och låter ansvaret för läkemedel stanna inom hälsoområdet.

23 okt 2014, kl 09:34
0

Foto: IstockPhoto

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har nu klargjort att det inte blir någon ansvarsförändring inom EU för frågor som handlar om läkemedel. Hälsoavdelningen D5 som reglerar auktorisering av medicinska produkter, EMA, och avdelningen D6 som kontrollerar kvalitet och effekt av medicinska produkter blir kvar under direktoratet för hälso- och konsumentfrågor.

Man hade tidigare flaggat för att dessa ansvarsområden skulle flyttas till direktoratet för inre marknad och näringsliv. Denna plan möttes av protester från ett flertal håll med bland annat farhågor om att fokus skulle riktas mot att gynna industrin och riskera folkhälsan ifall till exempel insynen skulle minska.

Junker sa i sitt tal för kommissionen att han håller med om att mediciner inte är produkter som andra.

Intresseorganisationen Health Action International Europe applåderar beslutet men ser ändå risker för att direktoratet för inre marknad och näringsliv kommer få ett stort inflytande i policyfrågor som rör mediciner. Man vädjar till EUs hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis om att försäkra sig om att folkhälsan inte äventyras genom intressen från den privata sektorn.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng