Annons
EU byter till uppdaterat vaccin i avtal med Moderna
Foto: Istock

EU byter till uppdaterat vaccin i avtal med Moderna

EU och Moderna har ändrat i sitt avtal om kommande leveranser av covid-19-vaccin under 2022.

10 aug 2022, kl 15:08
0

Annons

I stället för fler doser av Modernas nuvarande covid-19-vaccin kommer EU att få leveranser av ett uppdaterat vaccin, om det blir godkänt. Det är innebörden av en överenskommelse mellan EU-kommissionen och bioteknikföretaget Moderna om ändringar i deras inbördes avtal om covid-19-vaccin.

Ändrar avtal till uppdaterat vaccin

Såväl Moderna som EU-kommissionen informerar i pressmeddelanden om avtalsändringen.

Ändringen berör doser som Moderna enligt det tidigare avtalet skulle ha levererat till EU under juli och augusti. Det skulle då ha handlat om den befintliga versionen av företagets vaccin Spikevax. Men i stället för dessa doser kommer företaget senare i år att leverera motsvarande antal doser uppdaterat vaccin.

Moderna utvecklar parallellt två olika uppdaterade covid-19-vaccinkandidater. Båda är bivalenta (innehåller två olika virusstammar) boostervacciner. I den ena kombineras Modernas ursprungliga vaccin med subvarianten BA.1 av omikronvarianten. I det andra kombineras ursprungsvarianten med omikronvarianterna BA.4 och BA.5. Om båda eller bara den ena av kandidaterna, och i så fall vilken, blir aktuella för godkännande återstår att se.

I samband med revideringen av avtalet lade parterna också till 15 miljoner ytterligare doser som ska levereras till EU i höst och vinter.

Enligt EU-kommissionens pressmeddelande kommer doserna av uppdaterat vaccin att börja levereras i september.

– Att öka vaccintäckningen är avgörande när vi planerar framåt för hösten och vintern. För att garantera vår gemensamma beredskap måste medlemsländerna ha tillgång till nödvändiga verktyg. Detta inkluderar vacciner som är anpassade till virusvarianter när de har blivit godkända av EMA. Det här avtalet gör att länderna kommer att ha tillgång till de vaccindoser de behöver i rätt tid för att skydda sina medborgare, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i pressmeddelandet.