Ett läkemedels begränsningar måste anges

Läkemedelsverkets anmälan av Pharmacias annons för Celebra går direkt till NBL, Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation. Verket tycker att annonsen ger intryck av att Celebra skulle vara lämpligt för behandling av unga kvinnor. Läkemedlet har dock som kontraindikation kvinnor som kan bli gravida, såvida inte fullgod antikonception används. Därför är annonsen, enligt gällande utformning, vilseledande […]

14 jun 2002, kl 13:34
0

Annons

Läkemedelsverkets anmälan av Pharmacias annons för Celebra går direkt till NBL, Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation.

Verket tycker att annonsen ger intryck av att Celebra skulle vara lämpligt för behandling av unga kvinnor. Läkemedlet har dock som kontraindikation kvinnor som kan bli gravida, såvida inte fullgod antikonception används. Därför är annonsen, enligt gällande utformning, vilseledande och osaklig.

Annonsen beskriver en namngiven kvinnlig keramiker, 41 år gammal, som beskriver sitt yrke och behovet av smärtlindring.
Pharmacia bestrider anmälan. Avsikten har inte varit att framställa Celebra som speciellt lämplig för kvinnor. Enligt Pharmacia är det inte praxis att helt eller delvis ange kontraindikationer i annonser, men däremot att ange varningsföreskrifter. Celebra är tillsammans med flera andra preparat klassade i kategori C i Fass avseende graviditet. Flera andra preparat använder kvinnor som illustration vid patientbeskrivningar. Däremot skriver Pharmacia att man kommer att förtydliga sin kommunikation runt Celebra och ange kontraindikation när kvinnor används i annonserna.

NBL bedömer att annonsen strider mot kravet på att erforderliga varningstexter eller ett läkemedels begränsningar skall framgå, vilket aktuell annons inte innehåller.

NBL anser därför att Pharmacia har handlat i strid med god branschsed samt artikel 17.5 i Regler för läkemedelsinformation och åläggs att betala en NBL-avgift om 50 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng