Esmya blir subventionerat

Nu ingår ett läkemedel mot myom i livmodern i högkostnadsskyddet.

4 mar 2013, kl 12:44
0

Sedan slutet av februari ingår Esmya (ulipristalacetat) i högkostnadsskyddet, enligt ett beslut från TLV. 

Myom är godartade tumörer i livmoderns muskelvävnad. Vissa myom ger inga symtom medan andra kan ge kraftiga menstruationsblödningar, anemi och magsmärta. Vid måttliga till svåra besvär övervägs operation. Esmya används för preoperativ behandling av måttliga till svåra myom hos kvinnor i fertil ålder. Tabletten tas dagligen under högst tre månader.

TLV bedömer att läkemedel är ett relevant jämförelsealternativ till Gonapeptyl depot (triptorelin). Kostnaden för Esmya är högre än för jämförelsepreparatet. Men eftersom det tillkommer andra kostnader vid behandling med Gonapeptyl depot, för administrering, så bedömer TLV att den totala behandlingskostnaden för Esmya blir lägre. Därför har myndigheten nu bedömt att läkemedlet ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng