Erfarenheter från årets värmebölja kartläggs

Erfarenheter från årets värmebölja kartläggs

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att analysera hälso- och sjukvårdens erfarenheter av det varma vädret.

20 aug 2018, kl 11:14
0

Annons

För att samhället ska vara bättre förberett vid nästa värmebölja ska nu Folkhälsomyndigheten kartlägga och analysera erfarenheter från årets heta sommar. I uppdraget, som kommer från regeringen, ligger fokus fram för allt på hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Myndigheten ska bland annat genomföra en översyn av den information och vägledning som finns om värmeböljor och effekten på hälsa, och hur den kan utvecklas. Man ska också undersöka hur och i vilken omfattning Folkhälsomyndighetens underlag har använts och i fall stödet, huvudsakligen riktat mot kommuner och landsting, har använts.

– Om torra och heta somrar blir vanligare i framtiden krävs det att samhället klarar det. Pålitlig information och trygga rutiner är en förutsättning för välfungerande vård och omsorg under perioder av ökad påfrestning, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten ska också utvärdera behoven av utvecklade system för att följa dödligheten i Sverige – något som är nödvändigt både vid värmeböljor och vid utbrott av smittsamma sjukdomar.

Totalt får Folkhälsomyndigheten 1,5 miljoner kronor för uppdraget, som ska redovisas senas den 1 april 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng