Annons

En miljon biverkningsrapporter

Över en miljon biverkningsrapporter kom till den europeiska databasen under 2013. Rapporter från privatpersoner ökade mest.

2 maj 2014, kl 11:58
0

Annons

Uppgifter som kommit till den europeiska biverkningsdatabasen Eudravigilance under 2013 har sammanställts och presenteras i en rapport. Totalt har över en miljon biverkningsrapporter för godkända läkemedel behandlats under året. Rapporterna kommer från medlemsländernas myndigheter, läkemedelsföretag men och också från privatpersoner.

Antalet rapporter har ökat från 2012 och mest har rapporter från privatpersoner ökat, dessa är 26 procent fler än 2012 enligt rapporten. De rapporter som kommer in till databasen behandlas och görs sedan tillgängliga för EMA och nationella läkemedelsmyndigheter som gör vidare analyser av materialet.

Under förra året behandlades och prioriterades totalt 2 449 misstänkta signaler om biverkningar av EMA. AV dessa har 2 126 avslutats och 211 pågår fortfarande. 43 av dessa misstänkta biverkningar har också prioriterats och behandlats av EMAs säkerhetskommitté PRAC.

Av dessa har omkring hälften, 21 stycken, hittills lett till en förändringar i produktinformationen för det aktuella läkemedlet. En signal ledde till en nya risk-nyttavärdering och 14 utrednignar pågår fortfarande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng