En andra knuff

Lars G Nilsson gör i Läkemedelsvärlden 4/03 ett försök att rädda myten om läkemedlens höga följdkostnader. Hans argument är att 30 procent av apotekskunderna har läkemedelsrelaterade problem. Det har framkommit i undersökningar i samband med två av apotekens temaår.De problem, som därvid upptäcktes var bland annat att kunden inte kände till sin behandlingsplan, hur läkemedlet […]

19 maj 2003, kl 10:32
0

Annons

Lars G Nilsson gör i Läkemedelsvärlden 4/03 ett försök att rädda myten om läkemedlens höga följdkostnader. Hans argument är att 30 procent av apotekskunderna har läkemedelsrelaterade problem. Det har framkommit i undersökningar i samband med två av apotekens temaår.
De problem, som därvid upptäcktes var bland annat att kunden inte kände till sin behandlingsplan, hur läkemedlet fungerade, hur man öppnar och förvarar ögondroppsflaskor samt inhalationsteknik. Det är uppenbart att dessa problem inte kan orsaka sjukvården kostnader i mångmiljardklassen. Nilsson skriver själv i Läkemedelvärlden nr 9/00 att det oftast inte handlar om några svåra problem.
En första knuff på myten om dubbla kostnader fick de svenska följdkostnaderna för läkemedel att rasa från över 20 miljarder kronor per år (Nilsson i nr 9/00) till mellan 10-20 miljarder (Nilsson i nr 4/03). Kanske kan en andra knuff få dem att rasa till närmare 10 miljarder?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng