EMA samlar biverkningsrapporter

Patienter uppmanas att rapportera biverkningar för även nationellt godkända mediciner.

17 okt 2014, kl 07:51
0

Sedan 2012 har allmänheten haft tillgång till alla rapporter om misstänkta biverkningar för 1700 olika substanser i EMAs databas, kallad ”Europeiska databasen för rapporter om misstänkta läkemedelsbiverkningar”. Sökningarna kan göras på 24 språk och hittills har databasen enbart innehållit centralt insamlade data för läkemedel godkända inom hela EU.

Men nu har EMA gjort det möjligt att även söka information för läkemedel som bara har nationella godkännanden. EMA uppmuntrar patienter att rapportera misstänkta biverkningar och anser att spontana anmälningar ger viktig information för att övervaka läkemedelssäkerheten. Genom att göra broschyrer på all medlemsspråk om hur en anmälan görs hoppas myndigheten på att antalet rapporter ska öka ytterligare.

Misstänkta biverkningar som rapporteras av patienter och konsumenter samt sjukvårdspersonal är inte nödvändigtvis etablerat kända biverkningar men ger en samlad bild av ett läkemedel under dess livscykel och kan avgöra om ett medel är säkert och effektivt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng