Annons
EMA granskar ännu ett uppdaterat covid-19-vaccin
Foto: Istock

EMA granskar ännu ett uppdaterat covid-19-vaccin

EMA inleder en löpande granskning av Modernas uppdaterade version av vaccinet Spikevax.

20 jun 2022, kl 11:01
0

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inleder en löpande granskning av en uppdaterad version av Modernas covid-19-vaccin Spikevax. Den nya versionen är ett bivalent vaccin som riktar in sig mot den ursprungliga stammen av sars-cov-2 samt mot omikron-varianten.

Detta är den andra granskningen av ett uppdaterat covid-19-vaccin som myndigheten inleder. Den första påbörjades förra veckan och gäller vaccinet från Pfizer/Biontech.

Uppdaterat covid-19-vaccin ska skydda bättre

De vacciner som för närvarande används mot covid-19 är riktade mot ursprungsvarianten av sars-cov-2. I takt med att viruset har muterat har det dock blivit bättre på att ta sig förbi den immunitet som vaccinerna skapar.

De nuvarande vaccinerna ger, efter en boosterdos, ett långvarigt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 även när det gäller nya varianter som till exempel omikron. Men skyddet mot att bli smittad varar ofta bara i några veckor. Därför är flera vaccintillverkare i gång med studier för att få fram uppdaterade covid-19-vaccin som skyddar bättre mot nya virusvarianter.

Granskar data från tillverkning

Inledningsvis kommer EMA:s granskning av Moderna uppdaterade vaccin att fokusera på data från som gäller tillverkningen. Så småningom kommer myndigheten också att få mer data om bland annat immunsvaret mot den ursprungliga stammen samt omikron-varianten.

Den löpande granskningen innebär att EMA granskar informationen så fort den blir tillgänglig. Granskningen kommer att fortsätta tills det finns tillräckligt med data för en formell ansökan.

Moderna arbetar även med en annan bivalent vaccinkandidat som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om. Den riktar sig mot den ursprungliga virusvarianten samt betavarianten, och har enligt företaget visat bra resultat i studier. Dock har Moderna större förhoppningar på den versionen som nu granskas av EMA.