Annons
EMA fyller 25 år mitt i flyttbestyr och personaljakt
Flytten från London stängde ett 24-årigt kapitel i EMA:s historia och nu är det dags för 25-årsjubileum på ny adress. (Bilden är från en högtidlig ceremoni när medlemsländernas flaggor halades inför flytten från London.) Foto: European Medicines Agency

EMA fyller 25 år mitt i flyttbestyr och personaljakt

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA fyller 25 år den här veckan, under en turbulent tid på ny adress.

28 jan 2020, kl 13:10
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA fyller 25 år i veckan och uppmärksammar det på sin webbplats.

– 25 år innebär en signifikant milstolpe, säger EMA-chefen Guido Rasi i ett uttalande.

– Tillsammans med våra partners och intressenter från nationella myndigheter, EU-institutioner och civilsamhället har vi harmoniserat och förbättrat utvärderingen av läkemedel. Vi har även stimulerat innovation, förbättrat säkerhetsövervakningen, möjliggjort transparens och dialog, byggt relationer med internationella partners och hjälpt till att göra läkemedel tillgängliga för dem som behöver dem.

EMA fyller 25 år i en omvälvande tid

EMA-chefen blickar även framåt och lovar att EMA ska fortsätta leverera högkvalitativt arbete för att främja folk- och djurhälsan. Det är ett löfte som den europeiska läkemedelsmyndigheten kommer att få jobba hårt för att uppfylla i det ansträngda personalläge som har uppstått efter brexitflytten från London i fjol.

Vid sitt senaste möte i december 2019 fick EMA-styrelsen information om att personalstyrkan nu består av 775 anställda. Det är avsevärt färre än 2017 då flyttplanerna började ta form. Många anställda ville stanna i London och hittade nya jobb. Andra distansarbetade under en övergångstid och vissa av dem lämnade sedan EMA. Nyrekrytering pågår, men tar tid.

Samtidigt har myndigheten både praktiska flyttbestyr och flera nya regelverk att hantera. Efter att ha huserat i tillfälliga lokaler i Amsterdam en tid flyttar EMA nu under januari in i sin nya permanenta byggnad i affärsområdet Zuidas i Amsterdam. Och ny lagstiftning om såväl veterinärläkemedel som medicintekniska produkter ska sjösättas under 2020. Samtidigt fortsätter brexit att kräva planering och åtgärder.

För att säkra och utveckla den fortsatta verksamheten i ett ansträngt läge har styrelsen beslutat om en genomgång av EMA:s organisation som nu pågår.

Ökad harmonisering

När EMA officiellt grundades 26 januari 1995 var syftet att öka harmoniseringen inom EU av utvärderingen av läkemedel. Sedan dess har världen, EU och EMA genomgått snabba och stora förändringar med konsekvenser på folkhälso- och läkemedelsområdet. Det gäller inte bara vetenskapliga och teknologiska förändringar utan även politiska, juridiska, ekonomiska och sociala.

Samtidigt har harmoniseringen på läkemedelsområdet steg för steg ökat. Nya EU-lagar har vid flera tillfällen ökat myndighetens mandat. EMA har numer utpekat ansvar för flera specialområden som till exempel barnläkemedel, örtmediciner, avancerade terapier och läkemedel mot sällsynta sjukdomar.

Sveriges roll

Sverige och det svenska Läkemedelsverket har spelat en aktiv roll i det europeiska läkemedelssamarbetet. Mellan åren 2001 och 2010 hade EMA till och med en svensk chef, apotekaren Thomas Lönngren som tidigare hade varit chef på Läkemedelsverket.

En annan svensk läkemedelsprofil som länge hade en framskjuten position inom EMA var Tomas Salmonson. Han var under sex år ordförande för EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP. År 2018 lämnade han det jobbet och blickade bakåt och framåt i en intervju i Läkemedelsvärlden.

När det stod klart att myndigheten skulle bli tvungen att söka sig en ny bas på grund av Storbritanniens brexitplaner, hade Sverige förhoppningar om att kunna locka EMA till Stockholm. Men konkurrensen mellan förhoppningsfulla tilltänkta värdländer var stor och Nederländernas bud vann.