EMA bjuder in EU:s medborgare till vaccinmöte

EMA bjuder in EU:s medborgare till vaccinmöte

EU:s läkemedelsmyndighet tar ett ovanligt grepp för att kommunicera om vacciner mot covid-19.

7 dec 2020, kl 09:43
0

Annons

Ett vaccinmöte öppet för alla är ett av läkemedelsmyndigheten EMA:s nya sätt att informera EU-medborgarna om de rekordsnabbt framtagna covid-19-vaccinerna. På fredag, 11 december, direktsänder EMA detta digitala offentliga möte. Det är tänkt att svara på medborgarnas frågor om vaccinerna.

Normalt tar det ofta 10-15 år att utveckla ett nytt vaccin. Men genom extraordinära satsningar av forskare, företag och myndigheter har ett flertal vaccinkandidater mot covid-19 tagits fram på mindre än ett år. EMA arbetar för närvarande med löpande granskning av fyra kandidater. Myndigheten har även släppt fram ansökningar om villkorat godkännande för två av dem.

Preliminärt räknar EMA med att besluta om godkännande för Pfizer/Biontechs vaccin 29 december, för Modernas vaccin i början av januari och för Astrazenecas i slutet av januari.

Vaccinmöte med experter och allmänhet

Genom att arrangera ett offentligt vaccinmöte vill EMA nu informera allmänheten om myndighetens roll i allt detta. Det handlar om hur utvärderingen, godkännandena och säkerhetsövervakningen av covid-19-vaccinerna går till.

EMA vill bland annat bemöta farhågor om att tempot i processen går ut över noggrannheten i granskningen. Ett huvudbudskap är därför att myndigheten inte ger avkall på kraven på kvalitet, säkerhet och effektivitet för de nya vaccinerna.

Vid mötet på fredag inledningstalar den nya EMA-chefen Emer Cooke. Därefter kommer olika EMA-experter att tala om bland annat hur covid-19-vaccinerna utvecklas och hur granskningen inför godkännanden går till. Dessutom får förhandsanmälda, utvalda intressenter från exempelvis patientgrupper och näringsliv egna programpunkter. Där kommer de att kunna föra fram frågor och synpunkter kring covid-19-vaccinerna.

Det krävs ingen förhandsanmälan för att följa fredagseftermiddagens sändning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng