Annons
EMA accepterar ansökan för lekanemab
Amyloidplack vid Alzheimers sjukdom. Ill: Istock

EMA accepterar ansökan för lekanemab

Granskningen av Azheimerkandidaten lekanemab inför ett eventuellt EU-godkännande kan nu börja.

27 jan 2023, kl 10:14
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har accepterat företaget Eisais ansökan om EU-godkännande av den svenskutvecklade Alzheimerkandidaten lekanemab. Det skriver Eisai i ett pressmeddelande.

Ansökan gäller godkännande av lekanemab som behandling av tidig Alzheimers sjukdom.

Alzheimerkandidaten lekanemab rensar plack

Lekanemab är en monoklonal antikropp som ursprungligen togs fram av den svenska forskaren Lars Lannfelt. Han var med och grundade företaget Bioarctic för fortsatt utveckling av antikroppen. Bioarctic ingick sedan partnerskap med Eisai som tog över det fortsatta utvecklingsarbetet och den internationella lanseringen. Detta tillsammans med ytterligare ett bolag, Biogen. Svenska  Bioarctic har fortfarande rättigheter till en framtida lansering i Norden.

Lekanemab minskar ansamlingarna av proteinet beta-amyloid som uppträder i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Läkemedlet har fått ett så kallat accelererat godkännande i USA baserat på data som visar att dessa så kallade amyloidplack minskar.

Eisai har även ansökt om ett reguljärt godkännande i USA samt om godkännanden i EU, Japan och Kina. Dessa ansökningar baseras på data från en fas III-studie som visar att Alzheimerkandidaten även har klinisk effekt i form av inbromsad demensutveckling.

Det är bland annat dessa data som EMA nu kommer att granska.