EFPIA ser problem med ökad öppenhet

Den europeiska industrins branschorganisation vill att EU ska tänka till innan man inför krav på att all data från kliniska prövningar ska offentliggöras.

16 nov 2012, kl 11:32
0

Inte all data ska komma ut enligt branschen. iStochphoto.

Den europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation Efpia är kritiska mot allt för höga krav på transparens angående kliniska prövningar. Organisationen menar att det är viktigt att värna om de privata och kommersiella intressena när man pratar om att öka öppenheten.

Kommentaren från Efpia kommer med anledning av EUs revidering av direktivet om kliniska prövningar, 2001/20/EC. I förslaget vill man öka transparensen vad gäller både studieresultat av kliniska prövningar och processerna för patientrekrytering.

Debatten om vilka data som ska släppas till allmänheten har gått varm senaste veckorna, bland annat i och med tidskriften BMJs krav på att Roche ska släppa alla sina studiedata rörande Tamiflu. Enligt tidskriften har 60 procent av all data fortfarande inte publicerats. På tidskriften har man fattat beslutet att från och med årsskiftet inte publicera några fler kliniska studier om inte anonymiserad data från hela studien görs tillgänglig.

Från branschorganisationen vänder man sig mot vad man beskriver som en dumpning av stora mängder data som kan innehålla konfidentiella företagsuppgifter. Inför en ändring av direktivet uppmanar Efpia att man funderar över när i processen som studiedata ska släppas och tar hänsyn till att det kan påverka myndigheternas beslut om en produkt. Men skriver bland annat att vissa produkter inte hunnit bli patentskyddade och offentliggöra data skulle kunna få negativa konsekvenser för företagen.

Den 22 november hålls en workshop vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om hur data från kliniska prövningar ska hanteras för att bäst komma patienterna till nytta.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng