Effektivt vaccin mot cytomegalovirus testas

Nu finns det hopp om att kunna förhindra att fostren smittas av
cytomegalovirus och får bestående men. Amerikanska forskare har testat
ett experimentellt vaccin för första gången och resultaten är lovande.

19 mar 2009, kl 10:41
0

Foster som drabbas av infektion med cytomegalovirus , CMV, riskerar att drabbas av svåra hörselskador, missbildningar och utvecklingsstörningar. De flesta vuxna människor är infekterade med CMV med hos dem ger infektionen oftast inga eller lindriga symtom. Sedan blir CMV kvar i kroppen som en vilande infektion, men viruset kan aktiveras igen hos personer med nedsatt immunförsvar eller vid graviditet. Då kan fostret få CMV-infektionen från modern. Högst är infektionsrisken om en gravid kvinna smittas med CMV för första gången.

I den aktuella studien följde forskarna 441 CMV-negativa friska kvinnor i nästan fyra år. Drygt hälften fick det experimentella vaccinet och hälften av kvinnorna fick saltlösning. Vid uppföljningens slut blev 8 procent av kvinnorna som fått vaccinet infekterade med CMV, jämfört med 14 procent av dem som fått saltlösning.

Vaccinet har tillverkats av Sanofi Pasteur och baseras på ett av proteinerna hos CMV, glykoprotein B, som kan aktivera immunförsvaret och bildning av antikroppar. Under studiens gång såg forskarna inga allvarliga biverkningar hos kvinnor i vaccingruppen.

Fynden har publicerats i New England Journal of Medicine och nästa steg blir en större studie.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng