Annons
Apoteksvaror håller ställningarna i e-handeln
Foto: Istock

Apoteksvaror håller ställningarna i e-handeln

E-handeln fortsätter att minska, men apoteksvaror ökar fortfarande något enligt Svensk handel.

24 apr 2023, kl 08:40
0

E-handelns omsättning minskade enligt Svensk handels e-handelsindikator i genomsnitt med tre procent under mars månad, jämfört med samma period i fjol. Men fyra branscher avviker från den minskande trenden.

En av dessa är försäljningen av läkemedel och andra apoteksvaror där försäljningen ökade, om än bara med blygsamma en procent. Den bransch som ökade allra mest var nikotin- och tobaksprodukter, följd av kläder och skor, följd av bil-, båt- eller mc-tillbehör.

Nätförsäljningen av till exempel byggvaror, möbler, heminredning, alkohol, böcker och hemelektronik minskade däremot kraftigt.

E-handelsindikator följer e-handeln

Branschorganisationen Svensk handel kartlägger löpande vår e-handelskonsumtion genom sin e-handelsindikator. Den görs på uppdrag av Svensk handel av undersökningsföretaget Novus i form av en månatlig webbenkät till en riksrepresentativ panel av konsumenter.

Marssiffrorna visar även att apoteksvaror var den varukategori som har den största andelen av e-handelskonsumenterna. 46 procent av dem som e-handlar köper apoteksvaror. Kläder och skor kom tvåa med 43 procent. I botten låg byggvaror med fem procent.

Handlar för lägre summor

Att e-handeln som helhet minskar beror enligt undersökningen inte på att det är färre som e-handlar, den andelen är oförändrad. I stället är det köpbeloppen som minskar. Minskningen i mars var fyra procent jämfört med 2022 och 20 procent jämfört med 2021.

Även rapporten E-barometern har tidigare visat att nätapoteken är ett undantag från den minskande försäljningen i den svenska e-handeln i stort.