Dyrare läkemedel om (s) får bestämma

I kväll torsdag inleds budgetförhandlingarna på allvar mellan socialdemokraterna och deras samarbetspartier ? miljöpartiet och vänsterpartiet. I sitt bud till dem föreslår regeringen höjt högkostnadsskydd, enligt Svenska Dagbladet.

26 aug 2004, kl 14:32
0

Annons

Inför de stundande budgetförhandlingarna kan regeringen tänka sig att höja högkostnadsskyddet med 200 kronor, från 1 800 till 2 000 kr, enligt Svenska Dagbladet. Likaså vill man höja dagens tak på 900 kr till 1 100 kr inom sjukvården.

Det var i februari som socialminister Lars Engqvist öppnade för en höjning av högkostnadsskyddet inom vården, som har legat still sedan 1997.

– Men förutsättningen är att de nya inkomsterna som landstingen i så fall får går oavkortat till vården, sade han då till Svenska Dagbladet.

Miljöpartiet kan tänka sig en ?inflationsjustering? på 200 kronor av högkostnadsskyddet i sjukvården, enligt språkröret Maria Wetterstrand.

– De pengarna hamnar ju i landstingens fickor, vilket gör att de får möjlighet att erbjuda vård snabbare. Det är det som skulle vara poängen, säger hon till Svenska Dagbladet

Men vänsterpartiets vice ordförande Ingrid Burman säger definitivt nej till dyrare medicin och läkarbesök.

– Skulle regeringen föreslå att vi höjer högkostnadsskyddet kommer vänsterpartiet att avvisa det. Vi vet vilka som är storkonsumenter av sjukvård och läkemedel och skulle drabbas. Det är i regel äldre personer som ofta har ganska låga pensioner. Vi tycker inte att det är rimligt, säger hon till Svenska Dagbladet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng