Annons

DUR-systemet tas över av Servicebolaget

Det omstridda expeditionsstödet DUR tas under hösten över av Apotekens Service AB.

8 sep 2009, kl 15:31
0

Annons

Apoteket AB har tillsammans med det amerikanska företaget Medco utvecklat en svensk variant av expeditionsstödet DUR. Projektet har fått mycket kritik, bland annat för att det är ett system som bygger på amerikansk läkemedelsinformation och för att arbetet är dåligt synkat med de förskrivningsstöd som utvecklas i Sverige.

Att Apoteket AB påbörjade den här processen precis innan omregleringen är också något som kritiserats eftersom systemet skulle kunna innebära en konkurrensfördel för bolaget och att det kostat stora summor pengar, en siffra som Apoteket själva angett är 50 miljoner kronor. Regeringen mötte den kritiken genom att sanktionera en fortsatt utveckling av projektet med målet att systemet ska bli användbart för alla aktörer på den nya marknaden.

Men Apotekens Service, som är det bolag som är huvudansvarig för alla it-system på den nya apoteksmarknaden, sa i våras att de höll sig avvaktande till att ta över DUR-systemet.

Men enligt tidningen It i vården är det nu klart att det blir Servicebolaget som tar över DUR. Enligt tidningen har Apoteket AB först köpt ut Medco ur det svenska bolag, Produr, som Apoteket AB ägt tillsammans med Medco för utvecklingen av det svenska DUR-systemet. Efter att Apoteket AB köpt ut Medco har sedan alla aktier i bolaget övergått till Apotekens Service AB.

Överflyttningen av systemet ska ske under hösten, och sedan blir det Apotekens Service som ansvarar för att systemet kan börja användas på apoteken.