Duloxetin kan minska smärta

Det antidepressiva läkemedlet duloxetin kan minska smärta associerad med depression. Det visar en studie från företaget Eli Lilly, som tillhandahåller duloxetin (Cymbalta).

20 mar 2007, kl 17:13
0

Det är i en uppföljande studie av Cymbalta som Eli Lilly även undersökt läkemedlets effekt på smärta associerad med depression. Studien har följt 327 patienter som angett att de lider av minst måttlig smärta som är kopplad till depressionen, det vill säga smärtan beror inte på andra kroppsliga orsaker. Efter åtta veckor hade smärtan minskat med 45 procent bland de patienter som behandlats med duloxetin. Hos placebogruppen hade den minskat med 29 procent. Resultaten presenterades vid Association of European Psychiatrists kongress i Madrid 17-21 mars.
– Eftersom duloxetin verkar på både serotoninsystemet och noradrenalinsystemet så stämmer de här resultaten väl med andra resultat som tyder på att smärta associerad med depression åtminstone delvis beror på en gemensam störd funktion i båda signalssytemen, säger Pär Svanborg som är psykiater och klinisk forskningsläkare på Eli Lilly i Sverige.


Pär Svanborg kan inte svara på om företaget i framtiden kommer att försöka få en utökad indikation godkänd på Cymbalta. Men han tror ändå att resultaten kommer vara intressanta ur ett medicinskt perspektiv.
– Patienter som har depression med smärta är mer svårbehandlade än de utan smärta. Och andra studier har visat att om man också kan behandla smärtkomponenten så blir också resultatet av den antidepressiva behandlingen bättre, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng