Nästan två tredjedelar av de patienter som började med läkemedel med semaglutid eller tirzepatid mot obesitas under januari-mars i fjol, tog dem fortfarande ett år senare. Det visar en analys av amerikanska apoteksdata som Reuters rapporterar om.
Analysen är gjord av företaget Prime therapeutics som ägs av 19 amerikanska försäkringsbolag och hanterar läkemedelsförmåner för cirka 73 miljoner människor.
Finns flera förklaringar
Analysen handlar om läkemedlen Wegovy (semaglutid) och Zepbound (tirzepatid, går inom EU under produktnamnet Mounjaro). När Prime 2021 och 2022 gjorde sina första analyser av motsvarande slag omfattade de enbart Wegovy som var först ut på marknaden. Då var det mellan 33 och 34 procent av patienterna som fortsatte denna terapi mot obesitas i minst ett år.
Under 2024 hade andelen som fortsatte så länge ökat till omkring 63 procent och det gällde både Wegovy och Zepbound.
Reuters citerar experter som menar att patienternas ökade uthållighet sannolikt beror på att läkemedelsbristerna har lättat, att behandlingarna nu täcks av fler försäkringar samt att läkare blivit bättre på att hantera läkemedlens biverkningar.
Blev förvånad av ökningen
Patrick Gleason, biträdande chef för hälsoresultat på Prime och medförfattare till analysen, säger till Reuters att han blev förvånad över att uthålligheten steg över 50 procent:
– Det är en dramatisk förändring, och jag tror att detta bättre speglar vad vi kommer att se framöver.
I sin analys granskade Prime apoteks- och vårddata för 23 025 personer med privata sjukförsäkringar. Personerna hade diagnosen obesitas, men inte diabetes. De hade fått recept på antingen Wegovy eller Zepbound under det första kvartalet 2024.
Medelåldern i analysen var 46 år och 77 procent av patienterna var kvinnor.
Analyserade även data efter tre år
De personer som inte gjort mer än 60 dagars uppehåll i medicineringen räknades in bland dem som fortsatt i minst ett år. Det var tillåtet att byta mellan liknande läkemedel.
Analysen inkluderar däremot inte patienter som tog extemporeversioner av läkemedlen eller som betalade själva utanför försäkringssystemet.
Uppgifterna som Reuters tagit del av innehåller inget om varför patienter fortsatte eller avbröt behandlingen.
Prime genomförde även en separat analys av tre års användning. Endast 14 procent av patienterna tog fortfarande Wegovy efter tre år.
Beslutsfattare och försäkringsbolag tvekar
Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat visar studier att de nya behandlingarna mot obesitas behöver användas under lång tid för att ge meningsfulla hälsofördelar. När patienter slutar med läkemedlen återfår de ofta större delen av den viktminskning de uppnått.
Men i USA och många andra länder, däribland Sverige, finns en tveksamhet till att lägga till de kostsamma behandlingarna i läkemedelsförsäkringar och förmånssystem.