Dosleveranser i Skåne åter på rull

Efter ett par kaotiska veckor börjar dosleveranserna i Region Skåne att ordna upp sig.

19 jun 2013, kl 11:26
0

Annons

Dosleveranserna i Skåne börjar ordna till sig.

I början av juni tog företaget Svensk Dos över produktion och leverans av dosläkemedel i Region Skåne. Starten har kantats av problem som bland annat berodde på problem i produktionsanläggningen. Felet är åtgärdat och enligt Per Manell, styrelseordförande i Svensk Dos är man snart i fas igen.
– Det har varit väldigt mycket skriverier senaste veckan men faktum är att det är ytterst få individer som drabbats. Leveranserna har varit senare än beräknat men vi har aldrig varit senare än patientens första dosdag. Det har också förekommit uppgifter om patienter som blivit utan läkemedel, men som i själva verket inte haft dosläkemedel, säger han.

Enligt honom var de första dagarna extra kritiska eftersom Svensk Dos inte fick fullständig information om vilka läkemedelskombinationer som de enskilda patienterna skulle ha i sina påsar förrän på kvällen den 31 maj, alltså kort innan de skulle börja packa och leverera.

Under veckan har farmacevter från Region Skåne varit på Svensk Dos anläggning och hjälpt till. Två personer kommer att vara kvar fram till midsommar.
– Det var ett generöst erbjudande som Region Skåne kom med och som vi tackade ja till, det har varit väldigt bra att ha extra hjälp på plats, säger Per Manell.

Förutom produktionen har Svensk Dos också haft problem med utlämningsställen, där vissa butiker visade sig sakna avtal, men dessa ska också vara åtgärdade nu. En del av strulet beror enligt Per Manell på att de tre inblandade aktörerna, Apoteket AB, Region Skåne och Svensk Dos skickade ut olika information vid olika tillfällen om när och var byte av dosleverantör och utlämningsställe skulle ske.
– Med facit i hand skulle vi varit mer precisa om vilka datum som gällde och samordnat oss bättre.

I media har det också rapporterats om ett utlämningsställe som var en nedbrunnen ICA-butik.
– Det var ett mycket olyckligt misstag men faktum är att det inte var några patienter som hörde till det utlämningsstället, säger Per Manell.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng