Donation underlättar jakt på läkemedelskandidater
Foto: Scilifelab

Donation underlättar jakt på läkemedelskandidater

Läkemedelsföretaget Kancera överlåter ett kemiskt bibliotek till ett forskarkonsortium inom Scilifelab.

28 okt 2020, kl 10:13
0

Annons

Läkemedelsföretaget Kancera donerar en samling med kemiska substanser, ett kemiskt bibliotek, till det nationella forskningskonsortiet Chemical biology consortium Sweden, CBCS. Konsortiet är en del av centret Scilifelab och har som uppgift att erbjuda forskargrupper inom kemisk biologi tillgång till expertis, instrumentering och substansbibliotek.

Syftet med donationen är att stödja svensk läkemedelsutveckling och forskning om sjukdomsbiologi. Det donerade biblioteket har tidigare lagt grunden för ett flertal nya läkemedelskandidater och bland annat bidragit till utvecklingen av läkemedlet enasidenib mot blodcancern akut myeloisk leukemi, AML.

– Donationen kompletterar och förstärker den samling av kemiska bibliotek vi har i dag. Vi förvarar dessa i robotiserade kylskåp och distribuerar mycket små volymer dispensering till forskargrupper runt om i Sverige, säger Anna-Lena Gustavsson, föreståndare vid CBCS, i ett pressmeddelande.

– Donationen innebär en signifikant ökning av totala antalet substanser i vårt kemiska bibliotek och ökar våra möjligheter att hitta bioaktiva småmolekyler i olika samarbetsprojekt.

I samband med donationen startar Kancera och CBCS som även ska öka Kanceras möjligheter att hitta startpunkter för nya läkemedel. Företaget är inriktat på behandlingar som motverkar skador vid akut och kronisk inflammation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng