Dom gick Astrazenecas väg

En domstol i Boston anser att Astrazenecas uppgörelse med Ranbaxy inte kan anses vara orimligt konkurrensbegränsande.

9 dec 2014, kl 09:26
0

Astrazenecas uppgörelse med Ranbaxy fick godkänt av domstol.

Domstolen i Boston menar att Astrazenecas uppgörelse med Ranbaxy om att det indiska företaget skulle senarelägga marknadsföringen av esomeprazol inte var ”orimligt konkurrensbegränsande”.

Det här är det första pay-for-delay fallet i USA och som skulle kunnat kosta Astrazeneca miljarder dollar i böter. För tillfället tycks det dock som fallet ska gå Astrazenecas väg istället för käranden som hävdar att Astrazeneca betalat det indiska generikaföretaget cirka 7,5 miljarder kronor för att det skulle vänta med marknadsföringen av kopian. Uppgörelsen påstås kosta mer än kostnaden vid en patenttvist och bryter enligt käranden mot konkurrenslagstiftningen.
Något domstolen i Boston alltså inte håller med om.

Men sista ordet är inte sagt. Det här utslaget kan överklagas. Samtidigt pågår det två liknande fall angående pay-to-delay affärer i Pennsylvania.
Uppgörelsen mellan Astrazeneca och Ranbaxy är det första fallet i sitt slag sedan USAs högsta domstol beslutat att konsumenter ska kunna stämma företag för sådana här fördröjningsavtal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng