Diklofenak i privatimporterat potensmedel

Läkemedelsverket fann en hel del diklofenak i privatimporterade potensmedel.

2 dec 2014, kl 12:25
0

Inte alltid vad det synes vara

Efter narkotika och dopningsmedel är potensmedel och bantningspreparat de vanligast förekommande läkemedlen i tullflödet till Sverige.

För sjunde året i rad genomförde läkemedelsmyndigheter, tull och polis i drygt 100 länder i våras en gemensam operation för att komma åt piratkopierade och olagliga läkemedel. I Sverige kontrollerades 547 försändelser varav 147 beslagtogs under den vecka som aktionen pågick.

Merparten av de potensmedel som beslagtogs i tullflödet till Sverige har nu analyserats av Läkemedelverket. Myndigheten fann bland annat att produkterna visserligen ofta innehöll sildenafil, tadalafil eller vardenafil (substanser i potensmedel) men sällan den substans som uppgavs på förpackningen. På den kunde det stå sildenafil medan produkten innehöll tadalafil. Substanserna skiljer sig åt vad gäller biverkningar och effektduration.

Vid analysen av potensmedlen och bantningspreparaten fann Läkemedelsverket också att de ofta hade blandats ut med diklofenak. I tio av de 43 beslagtagna potensprodukterna fann man också diklofenak.

Det är en substans som lindrar smärta och dämpar inflammation. Substansen ska inte användas av personer som tidigare fått astma eller allergiska besvär av acetylsalicylsyra eller andra cox-hämmare.
Halterna av diklofenak var relativt höga mellan 21 och 118 mg per tablett. 
– Varför man tillsatt diklofenak kan vi egentligen bara spekulera i, men en förklaring kan vara att det tillsatts för att motverka huvudvärk som är den vanligaste rapporterade biverkan för PDE5-hämmare, säger Elin Maria Gustafsson på Läkemedelsverket.
Eller så var diklofenak något man råkade ha på lager, spekulerar hon, för Läkemedelsverket hittade diklofenak också i några av bantningsprodukterna.
I de beslagtagna bantningsprodukterna fann man också den antidepressiva substansen fluoxetin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng